Αλήθειες για το Τσάι

Ποιά θρεπτικά συστατικά υπάρχουν  στο φλιτζάνι του τσαγιού σας, και πώς μπορούν να επηρεάσει το σώμα σας

Μαύρο Τσάι

Ενέργεια

(kcal)

Υγρασία

(%)

Πρωτείνες

(g)

Λιπίδια

(g)

Τέφρα

(g)

Carbohydrate

Sugar (g)

Fibrous (g

Leaf Tea

1 teacup

3.75

99.4

0.83

100 cc

200 cc

2.0

99.4

0.4

Tea

1 Tea Bag 2g

0

0

0

0.06

0

100g

10

7

2

5

2

The Food Guide to healthy eating recommends caffeine consumption in moderation. According to the current findings for most people an intake of caffeine up to 400-450 mg per day does not increase the risk of heart disease, hypertension or have an adverse effect on pregnancy or the foetus. This level of caffeine is equivalent to approximately 10 to 12 cups (170 ml) of tea per day.

As explained by Prof. T. W. Wickremanayake (Ph D Glasgow, Visiting Research Fellow Glasgow, Wisconsin and California) the pharmacologically active dose of caffeine is 200 mg and the acute fatal dose is about 10,000 mg. Those who drink more than 5 cups of coffee or 9 cups of tea are regularly consuming 5% of the fatal dose. The T 1/2 of caffeine is about 3 hr. It is excreted quickly in urine as 1-methyl uric acid.

Prof. Wickramanayake also states the following. “There is a positive association between Myocardial infarction and heavy coffee consumption, whereas the correlation between infarction and heavy tea drinking is negative. In rats and rabbits maintained on atherogenic diets, caffeine increases serum lipid concentrations and therefore the incidence of atherosclerosis. Coffee has the same action but not decaffeinated coffee. Tea has the opposite effect to caffeine alone or caffeine in coffee. Similar results have been reported in a study of human subjects with and without heart ailments. Russian scientists have demonstrated that a course of tea consumption improved the condition of atherosclerotic patients. The alleged adverse effects of caffeine are apparently eliminated in tea either by a modification of its activity by other constituents, or by the opposing action of some anti-atherosclerotic constituent.”


 

Μαύρο Τσάι Ασβέστιο Φώσφορο Ferrous Σόδα Κάλιο Μαγνήσιο Χαλκός
(mg) (mg) (mg) (mg) (mg) (mg) (mg)
Leaf Tea
1 teacup 14 0 0.003 2 33 8.4 0.02
200 cc
100 cc 7 0 0.001 1 25 4.2 0.012
Tea
1 Tea Bag 2g
9.3 6.9 0.75 0.75 39.9 3.8 0.13
100g 466 277 330 37 1795 192 16.6

 

Green Leaf (unprocessed leaf)as % dry matter Black Tea(processed leaf*)(as % dry matter)*see our Tea Compendium for details on how tea is processed
Protein 12 3.8-7.6
Fibrous Max 16 Max 16
Chlorophyll& Carotinoid 0.5
Lipid 2 2-3
Caffeine 3.5 3-4
THEAFLAVINS 4
THEARUBIGINS 23
Inorganic compound 5 5
Carbohydrate 14 14

 

EXPLANATION OF TERMS

1. Energy (k cal)
Οι Θερμίδες (k cal) μετρούν το ενεργειακό περιεχόμενο των τροφίμων.Η περιεκτικότητα θερμίδων στο τσάι (χωρίς ζάχαρη και γάλα) είναι αμελητέα.

2. Moisture
Η υγρασία αναφέρεται στην περιεκτικότητα νερού σε τρόφιμα.

Τα επεξεργασμένα φύλλα τσαγιού περιέχουν επίπεδα υγρασίας από 3% έως 9%. Αυτό μπορεί να ποικίλει εφόσον το τσάι είναι υγροσκοπικό και μπορεί να απορροφήσει υγρασία μετά την επεξεργασία, κατά την αποθήκευση. Το φρέσκο ​​τσάι χάνει τις ιδιότητές του με την απορρόφηση της υγρασίας και γι αυτό η Dilmah Online προτείνει το τσάι  Dilmah  να αποθηκεύεται σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για να διατηρήσει τη φρεσκάδα, τη γεύση και το άρωμα του.

Παρακαλούμε σημειώστε ότι τα μεταλλικά κουτιά από κασσίτερο μπορούν να διαβρωθούν και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στα ψυγεία λόγω των υψηλών επιπέδων υγρασίας  – το τσάι θα πρέπει να είναι σε ένα αεροστεγές, μη διαβρωτικό δοχείο το οποίο είναι απαλλαγμένο από οσμή. Για παράδειγμα, ένα καθαρό και χωρίς οσμές πλαστικό, σφραγισμένο δοχείο.

3. Πρωτείνες
Οι πρωτεΐνες  περιέχουν άζωτο και βρίσκονται σε όλα τα ζωικά και φυτικά κύτταρα και είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό όλων των ζωντανών οργανισμών. Η πρόσληψη πρωτεΐνης από το τσάι είναι αμελητέα – μόνο κάτι λιγότερο από 2% εκχυλίζεται σε ζεστό νερό. Ωστόσο, εάν προστίθεται γάλα, αυτό συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της πρωτεΐνης.

4. Λιπίδια
Ουσίες οι οποίες είναι αδιάλυτες στο νερό και σε αυτές περιλαμβάνονται τα κεριά, τα λάδια και τα λίπη. Τα λιπίδια επικάθονται στα κύτταρα. Το τσάι περιέχει αμελητέα ποσότητα λιπιδίων και η ποσότητα που εκχυλίζεται στο νερό ,δεδομένου ότι είναι αδιάλυτα στο νερό, ειναι ελάχιστη,. Ως αποτέλεσμα το τσάι χωρίς γάλα και ζάχαρη συνιστάται ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής σε θερμίδες.

5. Στάχτες
Ανόργανα συστατικά των φυτών και των ζώων, π.χ. Άζωτο, κάλιο, φώσφορο, Ασβέστιο, χαλκός, μαγνήσιο, μαγγάνιο, μολυβδαίνιο, βόριο. Είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη του φυτού.

6. Υδατάνθρακες Sugars Fibrous
Κατά μέσο όρο περίπου τα τρία-τέταρτα της ξηράς ουσίας σε φυτά αποτελείται από υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες είναι το κύριο συστατικό για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος των ζώων. Οι υδατάνθρακες αποτελούνται από σάκχαρα και πολυσακχαρίτες (ινώδη υλικά).

Κύρια σάκχαρα είναι η γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη.Παραδείγματα πολυσακχαριτών είναι το άμυλο και η κυτταρίνη.

Μόνο 4-5% των στερεών που εκχυλίζονται σε ζεστό νερό είναι υδατάνθρακες, επιτρέποντας στο τσάι να πρωταγωνιστεί σε δίαιτες χαμηλών θερμίδων.

7. Κάλσιο,Φώσφορος,Ποτάσσα,Μαγνήσιο,ΧαλκόςFerrous,Sodium
Το τσάι περιέχει 4-9% ανόργανη ύλη και η σύνθεση αυτού του κλάσματος ποικίλλει. Οι περισσότερες από αυτές τις ουσίες είναι απαραίτητη για την υγεία και το τσάι συμβάλλει στην πρόσληψη τους. Τα περισσότερα από τα μέταλλα που βρίσκονται στο τσάι είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά των φυτών και ένα καλό Τσάι αναμένεται να επιδεικνύει ένα φάσμα των συστατικών αυτών. Οι παραλλαγές που παρουσιάζονται συνήθως αποδίδονται σε διαφορές στο έδαφος, την ηλικία του φύλλου κατά τη συγκομιδή και άλλους αγρονομικούς παράγοντες.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το τσάι μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της αναιμίας καθώς περιέχει χαλκό και σιδηρούχα συστατικά.

Το νάτριο είναι ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο για την ανθρώπινη διατροφή, ωστόσο η πρόσληψή του πρέπει να ρυθμίζεται σε ασθενείς με υπέρταση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η χαμηλή αναλογία νατρίου στο τσαι είναι πλεονεκτική.

Οι θάμνοι τσαγιού τείνουν να συσσωρεύουν μαγνήσιο, αλουμίνιο και φθόριο. Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον άνθρωπο, αλλά το αλουμίνιο δεν έχει οριστεί ως απαραίτητο για την υγεία του ανθρώπου. Μελέτες έχουν δείξει ότι το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει αλουμίνιο από το τσάι.Το φθόριο είναι ευεργετικό για την υγεία των δοντιών.

Το κάλιο είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για τις λειτουργίες των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών και νευρολογικών  λειτουργιών. Σε σύγκριση με άλλα στοιχεία η περιεκτικότητα του τσαγιού σε κάλιο είναι υψηλή. Ως αποτέλεσμα το τσάι να μας παρέχει μέρος της καθημερινής ανάγκης για κάλιο.Το ασβέστιο και ο φωσφόρος είναι βασικά στοιχεία για την ανάπτυξη των οστών, και το τσάι παρέχει μέρος των ημερήσιων αυτών αναγκών.

Σελίδα: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30