Αλήθειες για το Τσάι

Ποια είναι τα διατροφικά οφέλη του τσαγιού;

Η σύνθεση του τσαγιού ποικίλλει ανάλογα με το κλίμα, την εποχή, τις κηπευτικές πρακτικές και την ποικιλία. Οι πολυφαινόλες είναι το πιο σημαντικό συστατικό στο τσάι, καθώς αποτελούν περίπου το 36% του ξηρού βάρους του τσαγιού. Άλλα στοιχεία που περιέχουν τα φρέσκα πράσινα φύλλα είναι ή καφεΐνη, πρωτεΐνες και αμινοξέα, υδατάνθρακες, λιπίδια, βιταμίνες και μέταλλα.Το πράσινο και μαύρο τσάι έχουν παρόμοια χημική σύσταση. Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο τύπων βρίσκεται στις χημικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα κατά την επεξεργασία τους. Το μαύρο τσάι έχει πολυφαινόλες που πολυμερίζονται κατά την διάρκεια της επεξεργασίας του, κάτι που δεν γίνεται κατά την επεξεργασία του πράσινου τσαγιού.

Μία από τις πιο σημαντικές ομάδες των πολυφαινολών στο πράσινο τσαι είναι οι κατεχίνες και οι θεοφλαβινες και  θεοβρωμινες στο μαύρο τσάι. Μια σειρά από φυσιολογικές επιδράσεις έχουν αποδοθεί στις κατεχίνες που πλέον είναι γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

Το μαύρο τσάι είναι τελείως φυσικό (μη αρωματισμένο) και δεν περιέχει πρόσθετα. Είναι σχεδόν χωρίς θερμίδες (1 θερμίδα ανά 100 ml) και χωρίς νάτριο και είναι επομένως ένα κατάλληλο ρόφημα για τα άτομα με μειωμένη σε θερμίδες δίαιτα  ή δίαιτα χαμηλή σε νάτριο. Το τσάι περιλαμβάνει φθόριο, ίχνη των βιταμινών Α, Κ, Γ, Β-καροτίνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Η μέση ημερήσια κατανάλωση του τσαγιού στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 3,43 φλιτζάνια (650 ml), παρέχει πολύ λίγες θερμίδες και μόνο μια μικρή ποσότητα λίπους, συμβάλλοντας ταυτόχρονα με πολύτιμα μέταλλα και βιταμίνες στη διατροφή.

Το τσάι παρέχει τα εξής:

  • Πάνω από το ήμισυ της συνολικής πρόσληψης των διαιτητικών φλαβονοειδών.
  • Σχεδόν το 16% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο
  • Σχεδόν το 10% των ημερήσιων αναγκών ψευδαργύρου
  • Πάνω από το 10% του φυλλικού οξέος
  • Περίπου το 9%, 25% και 6% από βιταμίνες Β1, Β2 και Β6.

Σελίδα: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30