Αλήθειες για το Τσάι

Μπορεί η κατανάλωση τσαγιού να είναι καλή για τη μνήμη, καθώς μεγαλώνουμε;

Η έρευνα που διεξάχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Newcastle δείχνει ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της μνήμης και επίσης να επιβραδύνει την ανάπτυξη της νόσου Alzheimer.Η λειτουργία του  χολινεργικού συστήματος του εγκεφάλου που επηρεάζει την προσοχή και τη μνήμη μειώνεται κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής γήρανσης και επηρεάζει επίσης τη νόσο του Alzheimer. Τα σύγχρονα φάρμακα για τη συμπτωματική θεραπεία της άνοιας που αποσκοπούν στην ενίσχυση έλλειψης  χολινεργικής διαδικασίας είναι συνδεδεμένα με την παρεμπόδιση της ακετυλοχολινεστεράσης, ενός ενζύμου που διασπά τον νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη. Αυξήσεις της βουτυρυλχολινεστεράσης στους εγκεφάλους των ασθενών με νόσο Alzheimer μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην εξέλιξη της νόσου από την ικανότητά της, μεταξύ άλλων, για την υδρόλυση του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη. Η αναστολή και των δυο αυτών ενζύμων είναι ένας από τους στόχους της θεραπείας.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης διαπιστώθηκε ότι τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο τσάι ανέστειλαν τη δραστηριότητα του ενζύμου της ακετυλοχολινεστεράσης, και επίσης εμπόδισαν τη δραστηριότητα του ενζύμου βουτυρυλχολινεστεράσης. Παρατηρήθηκε επίσης ότι το πράσινο τσάι εμπόδισε τη δραστηριότητα της β-σεκρετάσης, η οποία παίζει ρόλο στην παραγωγή της συσσώρευσης πρωτεϊνών στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Έτσι, αυτή η μελέτη αναφέρει ότι οι εγχύσεις τσαγιού in vitro έχουν διπλή δράση αντι-χολινεστεράσης και αντι-β-σεκρετάσης που είναι σχετικές με τη θεραπεία της άνοιας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο το πράσινο τσάι όσο και το μαύρο τσάι έχουν προστατευτικές ιδιότητες, όπως αντιοξειδωτική, αντικαρκινική, νευροπροστατευτική κλπ.  Αυτή η μελέτη δείχνει ότι το τσάι από το φυτό Camellia sinensis έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη λειτουργία τους χολινεργικούς και ως εκ τούτου μπορεί να έχει ένα ρόλο στην απάμβλυνση της χολινεργικής έλλειψης στη νόσο του Αλτσχάιμερ αλλά και σε άλλες  διαταραχές της μνήμης που σχετίζονται με την ηλικία. Τα αποτελέσματα των αφεψημάτων τσαγιού στο χολινεργικό σύστημα και στη β-σεκρετάση in vivo, θα εξαρτηθούν από τα επίπεδα των ενζύμων στον εγκέφαλο, το είδος και τη χημεία του τσαγιού, τη συγκέντρωση έγχυσης (δύναμη), τη δόση (αριθμός φλιτζανιών την ημέρα) και τη διάρκεια της κατανάλωσης. Είναι επίσης πιθανό ότι η τακτική κατανάλωση τσαγιού από τους ασθενείς με άνοια μπορεί να τροποποιήσει τα αποτελέσματα αυτών των φαρμάκων. Κλινικές και επιστημονικές έρευνες της χημείας και των δραστηριοτήτων της χολινεργικής και αντι-β-σεκρετάσης που βρίσκονται στο  Camellia sinensis  προσπαθούν να αποδείξουν τις γνωστικές επιδράσεις της κατανάλωσης τσαγιού, προκειμένου να καθοριστεί η σημασία αυτών των ευρημάτων για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας στην τρίτη ηλικία και σε ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Σελίδα: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30