Αλήθειες για το Τσάι

Γιατί είναι διαφορετικό το Τσάι Κεϋλάνης;

Το τσάι, όπως λέει η ιστορία, προήλθε από την Κίνα πριν από 5.000 χρόνια. Όμως η Κεϋλάνη τώρα Σρι Λάνκα, έκανε διάσημο το τσάι κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, τουλάχιστον έτσι όπως το τσάι χρησιμοποιείται σήμερα. Το τσάι Κεϋλάνης εκτιμάται για την ποιότητα του, που είναι μοναδική, αλλά και τις ποικιλίες του που είναι αξεπέραστες για ένα μικρό νησί που εμφανίζει τόσα διαφορετικά τσάγια σε διάφορα μέρη και διάφορες περιοχές καλλιέργειας του.

Αξιολογώντας στο τσάι Κεϋλάνης, μερικές από τις ιδιότητες που οι εμπειρογνώμονες λαμβάνουν υπόψη είναι η εμφάνιση του, το χρώμα του φύλλου που έχει εγχυθεί, καθώς και το χρώμα, τη δύναμη, την ποιότητα, το άρωμα και τη γεύση του αφού βράσει. Το τελικό κριτήριο του τσαγιού «καλής ποιότητας» είναι, ωστόσο, η υποκειμενική εκτίμηση των ειδικών επαγγελματιών δοκιμαστών τσαγιού.

Το τσάι Κεϋλάνης διακρίνεται το «καλύτερος παραγωγός»  τσαγιού, με μια καλά τεκμηριωμένη κληρονομιά, που το κάνει να ξεχωρίζει μεταξύ των παραγωγών τσαγιού. Τα τσάγια χαμηλής  βλάστησης  της Σρι Λάνκα που φύονται σε υψόμετρο  κάτω από 2000 πόδια από τη στάθμη της θάλασσας, είναι γνωστά για την ανώτερη εμφάνιση των φύλλων τους.  Το τσάι αυτό εκτιμάται, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, διότι  το χάλκινο χρώμα εγχέεται στα φύλλα δημιουργεί ένα ισχυρό αρωματικό & κοκκινωπό τσάι.  Τα τσάγια χαμηλής βλάστησης  της Σρι Λάνκα  έχουν βραβευθεί για την εμφάνισή τους – είναι «ομοιόμορφα μαύρα», πιστά στην ποιότητα, χωρίς φυτικές ίνες και ξένα σώματα.

Από την άλλη πλευρά, οι φυτείες σε υψόμετρα πάνω από 4000 πόδια από τη στάθμη της θάλασσας είναι γνωστές ότι παράγουν τσάγια φωτεινά, ζωηρά και αρωματικά. Στις καλλιέργειες αυτές η εμφάνιση  των φύλλων έχουν καφετί χρώμα  το οποίο χρώμα του αλλάζει ανάλογα με  το φως, γίνεται από λαμπερό ξανθό μέχρι βαθύ κόκκινο.

Στην Κεϋλάνη, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ποιότητα του τσαγιού, και αυτό καθορίζεται από ένα σύμπλεγμα παραμέτρων, δίνοντας σωστή ισορροπία, που είναι και η πεμπτουσία του χαρακτήρα του τσαγιού.

Η εμφάνιση του φύλλου (φύλλο στεγνό μετά τη επεξεργασία), καθορίζεται από το περιεχόμενο της χλωροφύλλης στα νεαρά και τρυφερά φύλλα του βλαστού του τσαγιού. Τα σχετικά ποσά από τις πολυφαινόλες που υπάρχουν στο τσάι, η οξειδωμένη πολυφαινόλη, τις θεαφλαβίνες, θεαρουβιγίνες, καφείνη,  τα αιθέρια έλαια, σάκχαρα, και τα αμινοξέα στο μίσχο και στα δύο πρώτα φύλλα θα συμβάλλουν στην ποιότητα του ροφήματος με θετικό τρόπο. Εξ ου και η σημασία των παραδοσιακών μεθόδων κατά το μάζεμα του τσαγιού στην Κεϋλάνη. Η καλύτερη πρώτη ύλη εάν τύχει επεξεργασίας κάτω από κακές συνθήκες παραγωγής, θα παράγει μια φτωχή ποιότητα του τσαγιού. Είναι μέσω της προσοχής στη λεπτομέρεια, των βέλτιστων πρακτικών του τρόπου παρασκευής που κάνει τη Σρι Λάνκα να διατηρεί τη θέση της ως πρώτης τάξεως παραγωγός τσαγιού και που θεωρείται από την τεχνική επιτροπή του ISO ως το καθαρότερο τσάι στον κόσμο.

Σελίδα: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30