Αλήθειες για το Τσάι

Τι είναι τα Αφεψήματα βοτάνων

Τα αφεψήματα με βάση τα βότανα δεν είναι τσάι. Υπάρχουν μόνο τρία είδη τσαγιού, μαύρο τσάι, πράσινο τσάι και Oolong τσάι. Σε πολλές χώρες, ιδίως οι ΗΠΑ, τα εκχυλίσματα  βοτάνων έρχονται να εκμεταλλευτούν ψευδώς τα οφέλη του τσαγιού.  Δίνουμε παρακάτω μια σύντομη εισαγωγή για τα πιο δημοφιλή αφεψήματα. Η Dilmah προσφέρει μια επιλογή από τρία αφεψήματα, εντελώς διαφορετικά από το Dilmah μαύρο και πράσινο τσάι.

Χαμομήλι (Chamomillae romanae)

Τα αφεψήματα χαμομηλιού προέρχονται από το φυτό Chamomillae romanae που είναι ένα εποχιακό φυτό το οποίο φτάνει σε ύψος περίπου τα 55 εκατοστά. Το χαμομήλι περιέχει 0,6% – 2,4% αιθέρια έλαια, όπως angeloyl, μεθάκρυλο και φλαβονοειδή ως κύρια συστατικά. Τα άσπρα πέταλα του λουλουδιού μπορούν να συγκομισθούν  μηχανικά  και να αποξηρανθούν σε ειδικούς χώρους για την κατασκευή του εμπορικού προϊόντος.

Το χαμομήλι ήταν γνωστό για τα οφέλη στην υγεία εδώ και αιώνες.  Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το είχαν αφιερωμένο στον θεό Ήλιο τους, και το χρησιμοποιούσαν στην αρωματοθεραπεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι ευεργετικό για προβλήματα όπως η δυσπεψία, νευρικότητα, κατάθλιψη και πονοκεφάλους.

Κατά την εξέταση του προϊόντος η φαρμακευτική εταιρία Chemiewerke Kamillosan ης Δυτικής Γερμανίας,διαπίστωσε ότι μειώνει το γαστρικό οξύ και βοηθά στην πρόληψη ελκών. Παράλληλα, συμβάλλει στην αναγέννηση των ιστών σε ασθενείς που είχαν εντερικό σωλήνα και του ουροποιητικού συστήματος. Το χαμομήλι μειώνει την ισταμίνη, η οποία εμπλέκεται παθήσεις όπως έλκη, δερματικά οιδήματα, πρησμένα μάτια και πονοκεφάλους που οφείλονται σε αλλεργίες. Δίνεται στα παιδιά για πεπτικά προβλήματα και συγκινητικότητα.

Οι Έλληνες ονόμασαν το  χαμομήλι “χαμηλό μήλο” (μήλο του εδάφους), εμπνευσμένο από διακριτικό άρωμα μήλου που έχει, ενώ οι Ισπανοί το ονόμασαν Manzanilla ή «μικρό μήλο”

Μέντα (Mentha piperita L.)

Η Μέντα προέρχεται από τη Μεσόγειο, αλλά τώρα καλλιεργείται σε παγκόσμιο επίπεδο στα Βαλκάνια, τη Βόρεια Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Χαρακτηρίζεται από έντονο άρωμα. Είναι ένα πολυετές βότανο με επίπεδο ριζικό σύστημα.  Φθάνει συνήθως σε ύψος περίπου 2 ποδιών και η συγκομιδή του γίνεται λίγο πριν την άνθοφορία. Η Μέντα περιέχει 0,5 – 4% αιθέρια έλαια που περιλαμβάνουν μέντα και εστέρες μενθόλης.

Γραπτές μαρτυρίες αρχαίων Αιγυπτίων δείχνουν ότι η μέντα είναι φυτό που καλλιεργείται και αξιοποιείται για ιατρική χρήση εδώ και 1.000 χρόνια προ της χριστιανικής εποχής.  Οι ίδιες μαρτυρίες δείχνουν επίσης ότι τα φυτά αυτά αποτελούσαν νομίσματα, και αντιπροσώπευαν ένα πολύτιμο αντικείμενο των συναλλαγών, που μάλιστα γινόταν αποδεκτό για πληρωμές σε οφειλόμενους φόρους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το τσάι μέντας επιφέρει σημαντική αύξηση στην παραγωγή της χολής, εξαιτίας της παρουσίας φλαβονοειδών. Τα φύλλα της μέντας ή τα παρασκευάσματα από αυτό συμπεριλαμβάνονται σε πάνω από 50 έτοιμα σκευάσματα, π.χ. Cholagogum Nattermann (κάψουλες, σταγόνες), Gastricholan για λήψη του Iberogast Ventrodigest, διορθωτικά χάπια του ήπατος (άνω των 10), υπνωτικά / ηρεμιστικά (άνω των 10), π.χ. Nerventee Stada, Esberi-Nervin σταγόνες και καθαρτικά.

Αγριοτριανταφυλλιά & Ιβίσκος

Συνήθως αποτελείται από 70% Ιβίσκο  και 30% αγριοτριανταφυλλιά. Ο Ιβίσκος (Hibisci flos) προέρχεται από την Ανγκόλα, αλλά τώρα καλλιεργείται σε όλους τους τροπικούς. Πρόκειται για ένα ετήσιο ποώδες φυτό με λοβωτά φύλλα που μεγαλώνει σε ύψος 5 μέτρων. Ο Ιβίσκος χρησιμοποιείται για αφεψήματα που κατασκευάζονται από τους αποξηραμένους κάλυκες που συγκομίζονται από τον καρπό του είδους.

Κυρίως λαμβάνεται ως ένα χωρίς καφεΐνη δροσιστικό ποτό που καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, λόγω των φυτικών οξέων. Τα φυτικά οξέα τα οποία είναι δύσκολο να απορροφήσει ο οργανισμός δρουν ως ήπιο καθαρτικό.

Ο Ιβίσκος έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα στην αφρικανική λαϊκή ιατρική. Το φάρμακο αυτό συστήνεται, μεταξύ άλλων, ως σπασμολυτικό, αντιβακτηριδιακό, διουρητικό και ανθελμινθικό. Μελέτες έχουν δείξει το υδατικό εκχύλισμα των λουλουδιών του ιβίσκου χαλαρώνει τους μύες της μήτρας και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Η αγριοτριανταφυλλιά προέρχεται από το φυτό Rosae pseudofructus. Πρόκειται για ένα θαμνώδες φυτό που μεγαλώνει σε ύψος 5 μέτρων με αγκάθια και λουλούδια κοντά στα 5 εκατοστά σε διάμετρο, με πέντε πέταλα. Το φάρμακο της έρχεται από τα αποξηραμένα άνθη της, από διάφορα είδη του γένους Rosa.  Η Αγριοτριανταφυλλιά είναι εγγενές φυτό στην Ευρώπη, Δυτική και την Κεντρική Ασία και τη Βόρεια Αφρική, αλλά τώρα καλλιεργείται και στη Χιλή, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κίνα και την Ουγγαρία.  Χρησιμοποιήθηκε στη λαϊκή ιατρική λόγω της διουρητικής και καθαρτικής της δράσης, που οφείλεται στην  πηκτίνη και την οξύτητα των φυτών. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε βιταμίνη C, η αγριοτριανταφυλλιά χρησιμοποιείται και ως πρωινό τσάι.

Όταν τσάι δεν είναι ΤΣΑΙ

Το πράσινο τσάι, το Oolong τσάι, το μαύρο τσάι, το χωρίς καφεΐνη μαύρο & πράσινο τσάι, το συστατικό πράσινου τσαγιού στο τσάι γιασεμί και το βιολογικό τσάι προέρχονται από το φυτό τσάι  με ονομασία Camellia Sinensis.  Πολλές μάρκες χρησιμοποιούν  τη λέξη «τσάι» αρκετά ελεύθερα, αλλά το «τσάι» πρέπει να αναφέρεται μόνο στα αποξηραμένα φύλλα του φυτού Camellia sinensis, και δεν περιλαμβάνει εκχυλίσματα όπως Rooibos, Mate, φρούτα και άλλα αφεψήματα. Ο όρος κόκκινο τσάι που πρόσφατα συνδέθηκε με Rooibos, για παράδειγμα, αναφέρεται στο χορτάρι  Rooibos από τη Νότια Αφρική με ονομασία Rooibos (που σημαίνει κόκκινος θάμνος ).

Οι παραδοσιακές μορφές του τσαγιού είναι το λευκό τσάι (βλ. παρακάτω για λεπτομέρειες), το πράσινο τσάι (όταν δεν έχει υποστεί ζύμωση), το Oolong Τσάι (με μερική ζύμωση) και το μαύρο τσάι (που έχει υποστεί ζύμωση πλήρως). Αυτά τα τσάγια προσφέρουν όλα τα σχετικά οφέλη στην υγεία που συνδέονται με το τσάι, ενώ οι άλλες κατηγορίες, όπως Rooibos, Mate, φρούτα και άλλα αφεψήματα συνήθως δεν προσφέρουν τα ίδια οφέλη, παρόλο που μπορεί να έχουν τα δικά τους συγκεκριμένα οφέλη.

Dilmah τσάι γιασεμί (Jasminum officinale)

Η σύνθεση του τσαγιού γιασεμί περιλαμβάνει 98% πράσινο τσάι (Camellia sinensis) και 2%  λουλούδια γιασεμί.

Βιολογικό τσάι

Η παρασκευή των οργανικών τσαγιών γίνεται χωρίς την προσθήκη χημικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων, με αποτέλεσμα το προϊόν να μην περιέχει χημικά κατάλοιπα τα οποία μπορεί να επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Σελίδα: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30