Αλήθειες για το Τσάι

Πόση καφεΐνη υπάρχει στο τσάι;

Η καφεΐνη από φυσικές πηγές καταναλώνεται και την απολαμβάνουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες. Η εκτεταμένη φυσική εμφάνιση της καφεΐνης σε μια ποικιλία φυτών έπαιξε αναμφίβολα σημαντικό ρόλο στη μακροχρόνια δημοτικότητα των προϊόντων που έχουν καφεΐνη, ειδικά στα ροφήματα και αφεψήματα.

Το ανθρώπινο σώμα απαιτεί ένα ορισμένο ποσό καφεΐνης και οι έρευνες δείχνουν ότι μέχρι και 10 – 12 φλιτζάνια τσάι ημερησίως, δεν θα έχουν καμία επιζήμια επίδραση στον άνθρωπο. Τα είδη ή η ποικιλία του φυτού του τσαγιού καθορίζουν το περιεχόμενο της καφεΐνης του, καθώς είναι ένα γενετικό χαρακτηριστικό. Η Camellia sinensis, η βασική ποικιλία τσαγιουδενδρου που καλλιεργείται στη Σρι Λάνκα, έχει καφεΐνη σε επίπεδα περίπου 2,5 – 4%. Ωστόσο, η κατανομή της καφεΐνης στο φυτό εξαρτάται από το μέρος του φυτού από το οποίο προέρχεται.

Για παράδειγμα:
Μπουμπούκι 4,70%
Πρώτο φύλλο 4,20%
Δεύτερο Φύλλο 3,50%
Τρίτο Φύλλο 2,90%
Άνω πλατυφυλλο2,50%
Κάτω πλατυφυλλο1,40%

Τόσο το τσάι και ο καφές περιέχουν μεθυλιωμένη ξανθίνη, καφεΐνη, θεοφυλλίνη και θεοβρωμίνη. Ο καφές έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη μεταξύ των διατροφικών στοιχείων που περιέχουν καφεΐνη , περίπου 100 mg ανά φλιτζάνι. Ένα μπουκάλι κόκα κόλα των 300-ml περιέχει 30 με 60 mg καφεΐνης, ενώ περίπου 37-mg καφεΐνης υπάρχει σε 56g σκούρα σοκολάτα. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη-συνήθως 200 mg ανά κάψουλα ή δισκίο (φαρμακολογικά δραστική δόση καφεΐνης). Ένα φλιτζάνι τσάι έχει περίπου 28-44 mg καφεΐνης-(FDA 1980).

Η ποσότητα της καφεΐνης στο τσάι, σε αποξηραμένα φύλλα, είναι λίγο περισσότερη από την ποσότητα της καφεΐνης σε ίσου βάρους ξερούς κόκκους καφέ. Ωστόσο, επειδή από το ίδιο βάρος στερεού προϊόντος (τσαγιού και καφέ), παράγονται περισσότερα φλιτζάνια τσάι από ότι καφέ, η ποσότητα της καφεΐνης ανά φλιτζάνι τσαγιού είναι μικρότερη από την καφεΐνη σε ένα αντίστοιχο φλιτζάνι με καφέ.

Η υπερβολική καφεΐνη λέγεται ότι έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό και το αρωματικό τσάι έχει μόνο το μισό από τα επίπεδα της καφεΐνης που βρίσκονται στον  καφέ. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα αποδεικνύει ότι η παρουσία της καφεΐνης στο τσάι δεν παράγει  ανθυγιεινά αποτελέσματα λόγω και του συνδυασμού του με τις πολυφαινόλες που υπάρχουν στο τσάι.

Σελίδα: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30