Αλήθειες για το Τσάι

Τι είναι το λευκό τσάι;

Η Σρι Λάνκα παράγει παραδοσιακά ένα από τα καλύτερα λευκά τσάγια του κόσμου με τη μορφή των Ασημένιων κορφών και Χρυσών κορφών που είναι εξ ολοκλήρου χειροποίητα τσάγια από μια ειδική παραλλαγή του φυτού Camellia Sinensis. Τα τσάγια αυτά μένουν ανέγγιχτα από τις μηχανές και έχουν βραβευθεί για τη σπανιότητά τους και το λεπτό χαρακτήρα τους. Οι Κινέζοι έχουν επίσης παράδοση στην  παραγωγή Λευκού Τσαγιού.Στην παραγωγή του λευκού τσαγιού, επιλέγεται προσεκτικά το μπομπούκι» του φυτού ο οποίος αποξηραίνεται στον ήλιο.  Δεδομένου ότι  το «μπουμπούκι» παραμένει ανέπαφο αφού ακόμα δεν έχει βλαστήσει και ανθίσει, οι κατεχίνες και οι πολυφαινόλες παραμένουν ανέπαφες. Αυτό που εννοούμε όταν αναφερόμαστε σε φλαβονοειδή του τσαγιού είναι ένα ιδιαίτερα αντιοξειδωτικό τσάι,  που περιλαμβάνει μη οξειδωμένες πολυφαινόλες ή κατεχίνες, όπως είναι το πράσινο και το λευκό τσάι, καθώς και οι θεοφλαβινες και οι χαμηλής μοριακής σύστασης Θεαρουβιγίνες στα συμβατικά τσάγια όλως το μαύρο τσάι.  Οι κατεχίνες (φλαβονοειδή) γίνονται ολοένα και λιγότερες όσο κατεβαίνουμε από τον «μπουμπούκι» στα ώριμα φύλλα. Το«μπυμπούκι» έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κατεχίνες, ακολουθούμενο από το πρώτο φύλλο, ακολουθούμενο από το δεύτερο φύλλο και ούτω καθεξής.

Τα λιασμένα μπουμπούκια του λευκού τσαγιού είναι επομένως πιθανό να έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών.

Επιπλέον, δεδομένου ότι το μπομπούκι είναι αποξηραμένο στον ήλιο και σε φυσικό περιβάλλον και δεν υπόκειται σε υψηλή θερμοκρασία ξηραντήριου, ακόμη και η περιεκτικότητα σε βιταμίνη στο Λευκό Τσάι θα παραμείνει υψηλή και ισχυρή.  Το ίδιο συμβαίνει και  στην περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Έχει ήδη αποδειχθεί ότι οι κακές επιδράσεις της καφεΐνης εκμηδενίζονται στο τσάι από την παρουσία των πολυφαινολών (σε αντίθεση με τον καφέ και τα αναψυκτικά τύπου κόλα).  Ως εκ τούτου, το λευκό τσάι έχει μεγαλύτερη θρεπτική και θεραπευτική αξία από το συμβατικό μαύρο τσάι.

Σελίδα: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30