Αλήθειες για το Τσάι

Μήπως η κατανάλωση τσαγιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει το έμβρυο;

Ερωτήματα γύρω από την πρόσληψη καφεΐνης και τον κίνδυνο της αποβολής και την υγεία του εμβρύου συνεχίζουν να αυξάνονται από έγκυες γυναίκες.Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης λέει ότι δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μέτρια χρήση καφεΐνης αυξάνει τον κίνδυνο των αποβολών. Μία άλλη επιδημιολογική μελέτη σε 1.500 γυναίκες εξέτασε την επίδραση της καφεΐνης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και στη μετέπειτα ανάπτυξη του παιδιού.

Η κατανάλωση καφεΐνης ισοδύναμη με περίπου 3 ½ έως 5 φλιτζάνια τσάι την ημέρα ,δεν είχε καμία επίδραση στο βάρος του παιδιού κατά τη γέννηση, ούτε στο μήκος του ή στην περίμετρο της κεφαλής του μωρού. Σε συνέχεια εξετάσεων μετά από οκτώ μήνες της, τεσσάρων και επτά ετών επίσης δεν αποκαλύφθηκε καμία επίδραση της κατανάλωσης καφεΐνης στην ανάπτυξη του εγκεφάλου ή της νοημοσύνης του παιδιού.

Ένας αριθμός παραγόντων επηρεάζουν το μεταβολισμό της καφεΐνης και την ανταπόκριση του ατόμου σε αυτήν. Αυτοί είναι η εγκυμοσύνη, η ηλικία, το φύλο, το σωματικό βάρος, η διατροφή, η άσκηση, το στρες, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Η εγκυμοσύνη εμποδίζει το μεταβολισμό της καφεΐνης. Για παράδειγμα, σε μη έγκυες γυναίκες η διάσπαση για κάτω από την μισή ποσότητα καφεΐνης διαρκεί κατά μέσο όρο 2,5 – 4,5 ώρες. Ενώ χρειάζονται 7 ώρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και 10,5 ώρες κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Καθώς η καφεΐνη κατακρατείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι έγκυες είναι πιο ευαίσθητες στην καφεΐνη και μπορεί να επηρεαστούν. Ως αποτέλεσμα, συνιστάται μέτρια κατανάλωση δηλαδή περίπου 3-4 φλιτζάνια την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σελίδα: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30