Αλήθειες για το Τσάι

Ταννικό οξύ – τι είναι αυτό και πότε υπάρχει  στο τσάι;

Τανίνες και ταννικό οξύ δεν υπάρχουν στο τσάι. Οι πολυφαινόλες του τσαγιού αναφέρονταν στο παρελθόν ως τανίνες ή ταννικά οξέα λόγω των ομοιοτήτων στη χημική δομή. Αυτό έχει αφήσει πολλές άστοχες αντιλήψεις σχετικά με την επίδραση του τσαγιού στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα. Οι χημικοί γενικά τοποθετούν τα συστατικά σε «οικογένειες» λόγω των κοινών χαρακτηριστικών στη σύνθεση των μορίων. Για παράδειγμα, η στρυχνίνη και η μορφίνη είναι αλκαλοειδή και έχουν κοινά δομικά χαρακτηριστικά, αλλά η δράση στο ανθρώπινο σώμα είναι τελείως διαφορετική. Η στρυχνίνη είναι ένα ισχυρό διεγερτικό ενώ η μορφίνη ένα ισχυρό υπνωτικό.

Οι τανίνες λαχανικών είναι μια μεγάλη οικογένεια χημικών συστατικών και κάποια από αυτά, αόριστα, ονομάζονται ταννικά οξέα. Οι ενώσεις αυτές έχουν την ιδιότητα να σκληραίνουν τους ιστούς μετατρέποντας το μαλακό δέρμα σε σκληρό. Οι πολυφαινόλες από την άλλη πλευρά ονομάζονται κατεχίνες, θεοφλαβινες και θεοαρουβιγίνες, και είναι υπεύθυνες για πολλά από τα οφέλη στην υγεία που συνδέονται με το τσάι. Όπως δράση κατά της χοληστερίνης, της υπεργλυκαιμίας, της μείωσης λίπους, του καρκίνου και πολλών άλλων επιπτώσεων για την υγεία. Η τρέχουσα επιστημονική βιβλιογραφία επισημαίνει το γεγονός ότι οι πολυφαινόλες τσαγιού είναι βιοχημικά πολύ διαφορετικές από τις  τανίνες.

Σελίδα: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30