Η ιστορία της Dilmah

Το Dilmah  δεν είναι απλώς μια άλλη εμπορική μάρκα τσαγιού.

Το Dilmah είναι μοναδικό: είναι μία εμπορική μάρκα που βασίζεται στο πάθος, την προσήλωση, την ποιότητα και την αυθεντικότητα στο τσάι, αλλά επιπρόσθετα και σε μια φιλοσοφία που φτάνει πέρα ​​από το εμπόριο αφού διοικούμε τις επιχειρήσεις μας με βάση την προσφορά στον άνθρωπο και την κοινότητα.

Το τσάι είναι ένα δώρο της φύσης προς την ανθρωπότητα. Είναι ένα ρόφημα που θεραπεύει, προστατεύει και ανανεώνει.  Το τσάι έχει άπειρες ποικιλίες, αλλάζει γεύση ανάλογα με τη φυσική αλχημεία της ηλιοφάνειας, του εδάφους, του αέρα, της βροχής και των θερμοκρασιών. Αυτή η όμορφη ποικιλία  που υπάρχουν στα τσάγια είναι μια πρόκληση και μια απίστευτα απολαυστική ανταμοιβή της φύσης, αφού μας δίνει γεύσεις που  ταιριάζουν σε κάθε διάθεση και επιθυμία και που απαιτούν γνώσεις για την κατανόηση και την επιλογή των καλύτερων. Αυτή η εμπειρία μπορεί να προέλθει μόνο από το πάθος και την αφοσίωση στο τσάι.

Ο ιδρυτής της Dilmah, ο Merrill J. Fernando, εξέφρασε τη δέσμευσή του για το τσάι, όταν την δεκαετία του 1950 αφιέρωσε τη ζωή του στο τσάι. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, πλαισιώθηκε από τους δύο γιους του, Dilhan και Malik (από τα ονόματα των οποίων το ονόμασε Dilmah), οι οποίοι μοιράζονται το πάθος του.  Σήμερα, σχεδόν εξήντα χρόνια μετά, ο Merrill και οι γιοι του – η οικογένεια Fernando – έχουν αποκτήσει την απαραίτητη τεχνογνωσία για την σωστή καλλιέργεια του, την συσκευασία του και παραγωγή του τσαγιού, ώστε να  προσφέρουν στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο μόνο το ποιοτικότερο τσάι. Η αγάπη τους για το τσάι μεταφέρθηκε σαφώς  και στις νέες γενιές,  τους γιους και τις κόρες των Dilhan και Malik που «μαθαίνουν» το τσάι, για να αναλάβουν στο μέλλον την ευθύνη που ορίζει η διαθήκη του Merrill  ο οποίος από τη δεκαετία του 50 μέχρι  σήμερα έχει αφιερώσει τη ζωή του για να φέρει πίσω το ποιοτικό τσάι με ηθικές αξίες.

Η οικογένεια Fernando έχτισε τις επιχειρήσεις της γύρω από την αγάπη της για το τσάι.
Η Dilmah σήμερα είναι η μόνη καθετοποιημένη εταιρεία τσαγιού με ιδιόκτητες φυτείες – σε μερικές από τις καλύτερες περιοχές  της Κεϋλάνης – και τελευταίας τεχνολογίας εγκαταστάσεις συσκευασίας τσαγιού αλλά και επενδύσεις που έχουν σχέση με κάθε τομέα του κλάδου. Όπως λέει ο Merrill συχνά, «η οικογένειά μου ενδιαφέρεται για το τσάι σας, από τη γέννηση και δημιουργία των φύλλων τσαγιού μέχρι και τη στιγμή που θα μπει στο φλιτζάνι σας”.

Κάθε συσκευασία που φέρει το σήμα Dilmah αποτελεί προσωπική εγγύηση ποιότητας του Merrill και αντανακλά την ειλικρινή, δέσμευσή του προς το τσάι του.

Από τη στιγμή που συνέλαβε το όνειρό του μέχρι και σήμερα,  ο  Merrill προσφέρει στους καταναλωτές του το εκλεκτότερο τσάι της Κεϋλάνης, συσκευασμένο και σταλμένο απευθείας  από την τόπο προέλευσης του. Αντίθετα  πολλές μεγάλες εμπορικές εταιρίες οι οποίες, καθοδηγούμενες από την αδιάκοπη επιθυμία τους να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη και να αποσβέσουν τις επενδύσεις τους, μειώνουν το κόστος, μειώνοντας παράλληλα και την ποιότητα.

Το 1988 ο Merrill έγινε πρωτοπόρος σε τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν σήμερα γίνει σήμα κατατεθέν της Dilmah.  Ενώ η εμπορευματοποίηση ανάμεσα στις μεγάλες μάρκες συνέχισε, η Dilmah του Merrill επιμένει στο παραδοσιακό τσάι, στην μοναδική του προέλευση και στη φρεσκάδα της φυτείας.

Αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά χαρακτηριστικά εάν μιλάμε για παραδοσιακό τσάι – μια διαδικασία παραγωγής που ξεκινά κόβοντας με το χέρι τα φύλλα και συνεχίζει μαραίνοντάς ,προχωρώντας στη  φυσική ζύμωση  και τέλος  φρυγανίζοντας τα – μια τεχνική που έχει τελειοποιηθεί διαμέσου των αιώνων. Έτσι, ο  Merrill  παράγει  ένα πλούσιο και εκλεπτυσμένο τσαι. Η εναλλακτική λύση είναι το CTC, μια σχετικά πρόσφατη μέθοδος παραγωγής που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μια γρήγορη διαδικασία, θυσιάζοντας όλα τα πιο πάνω χαρακτηριστικά. Ο Merrill περιγράφει αυτό το τσάι ως «τσάι χωρίς ψυχή».

Το Τσάι Μοναδικής Προέλευσης – τσάι χωρίς προσμίξεις – είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι ένα από τα πιο ξεχωριστά χαρακτηριστικά του τσαγιού είναι το terroir – η αίσθηση που αποκτά το τσάι από τον τόπο καλλιέργειας και δημιουργίας του.  Έτσι, το terroir υπαγορεύει ότι το τσάι που καλλιεργείται στην περιοχή Uva, σε μια ορισμένη χρονική περίοδο, διαθέτει τη μοναδική γεύση-σφραγίδα του προϊόντος που δημιουργείται εξαιτίας των μοναδικών κλιματικών φαινομένων της περιοχής . Το terroir είναι αυτό που δίνει σε κάθε κοιλάδα, κάθε περιοχή και κάθε χώρα μοναδική ταυτότητα στο τσάι. Υπάρχουν φυσικά και άλλες επιλογές αφού μπορείτε να αγοράσετε τσάι  με χαμηλότερο κόστος από οπουδήποτε –το κόστος τσαγιού ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό  από χώρα σε χώρα- και να φτιάξετε ένα μείγμα από τσάγια διαφορετικών προελεύσεων. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει για τον καφέ, αλλά σίγουρα όχι για το τσάι.Το τσάι Dilmah έχει τη φρεσκάδα της φυτείας του, που εγγυάται μια πλούσια, απολαυστική κούπα τσαγιού, που είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Σημειώστε ότι, ο Merrill ίδρυσε το τσάι Dilmah με απλές, οικογενειακές αξίες. Κατάλαβε , όπως η μητέρα του έλεγε πολλές φορές ,- ότι εάν πετύχαινε- θα ήταν υποχρέωσή του να μοιραστεί τα «καλά» της επιτυχίας του με τους εργαζομένους του και με τους λιγότερο προνομιούχους στην κοινότητά του.  Στην καρδιά της Dilmah επομένως είναι η δέσμευση για τη δημιουργία επιχειρήσεων που υπηρετούν τον άνθρωπο και την κοινότητα.

Τα έσοδα από τις παγκόσμιες πωλήσεις του τσαγιού Dilmah υποστηρίζουν το έργο του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος MJF στη Σρι Λάνκα και στο εξωτερικό. Η προσφορά στην κοινότητα ξεκίνησε συγκρατημένα μεταξύ των οικογενειών των 18 υπαλλήλων του Merrill από την εποχή που έκανε  εξαγωγή χύμα τσαγιού.  Με την έναρξη της Dilmah και την εξέλιξή της σε ένα διεθνές εμπορικό σήμα, η υποχρέωση του να υπηρετήσει, έχει αυξηθεί αναλογικά. Τελικά η MJF Φιλανθρωπικού Ιδρύματος (www.mjffoundation.org) δημιουργήθηκε για να χειριστεί την επέκταση της κλίμακας της ανθρωπιστικής βοήθειας, και παράλληλα τη δέσμευση να εργαστεί προς την κατεύθυνση της περιβαλλοντικής αειφορίας που αναπτύχθηκε με την Dilmah Conservation (www.dilmahconservation.org).

Τα Φιλανθρωπικό Ίδρυμα MJF βελτιώνει τη ζωή 10.000 ανθρώπων κάθε χρόνο με περισσότερα από 100 διαφορετικά έργα ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σήμερα ο Merrill Ι. Fernando, οι γιοι του και η ομάδα της Dilmah προσφέρουν  στους λάτρεις του τσαγιού σε όλο τον κόσμο μια πραγματικά διαφορετική εμπειρία στο τσάι. Η Dilmah παρουσιάζει μια απαράμιλλη συλλογή των τσαγιών που χαρακτηρίζονται από πραγματική καινοτομία και ένα πάθος για την ποιότητα.