Τσάι Κεϋλάνης

Η αλχημεία της γης, ο ήλιος και η βροχή στο παραδεισένιο νησί της Κεϋλάνης, όπως ήταν γνωστή πριν από 40 χρόνια, παρουσιάζει τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για την καλλιέργεια του τσαγιού. Η Κεϋλάνη, τώρα γνωστή ως Σρι Λάνκα, φέρνει μια νέα διάσταση στην παραγωγή τσαγιού με πολλές ποικιλίες στη γεύση, την ποιότητα, το χαρακτήρα και την εμφάνιση, οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη γεωλογία της περιοχής. Το τσάι Κεϋλάνης με τη ξεχωριστή γεύση και το χαρακτήρα του έχει τώρα γίνει το αγαπημένο τσάι κάθε καταναλωτή.

Η Ιστορία του Τσαγιού Κεϋλάνης

Το τσάι προήλθε από την Κίνα, πριν 5.000 χρόνια , επί του Κινέζου Αυτοκράτορα Shen Nung, ο οποίος το 2737 π.Χ διεκδίκησε τα οφέλη  του τσαγιού στην υγεία.  Ωστόσο, η Κεϋλάνη (τώρα Σρι Λάνκα) ήταν αυτή που έκανε διάσημο το τσάι στον 19ο και 20ο αιώνα. Στον Σκωτσέζο James Taylor αποδίδεται η φύτευση της πρώτης φυτείας τσαγιού στη Σρι Λάνκα. Το 1867 υπό τον Taylor φυτεύτηκαν 20 στρέμματα τσαγιού στο κτήμα Loolecondera (του οποίου ήταν Επιθεωρητής).  Εκεί ήταν που τελειοποιήθηκε η τεχνική της περισυλλογής «δύο φύλλα και ένα μπουμπούκι».

Το τσάι Κεϋλάνης έγινε το πρωτοπόρο της βιομηχανίας και αγαπήθηκε για την απαράμιλλη ποιότητα και την ποικιλία του. Η αλχημεία της γης, του ήλιου και της βροχής στο παραδεισένιο νησί της Κεϋλάνης, όπως ήταν γνωστό από τότε, παρουσίαζε τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για την καλλιέργεια του τσαγιού. Η Κεϋλάνη πρόσθεσε μια νέα διάσταση στην παραγωγή τσαγιού με διακυμάνσεις στη γεύση, την ποιότητα, το χαρακτήρα και την εμφάνιση, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη γεωλογία της περιοχής. Το τσάι Κεϋλάνης με τη ξεχωριστή γεύση και το χαρακτήρα του έγινε το αγαπημένο τσάι κάθε καταναλωτή.

Ωστόσο, αυτό άλλαξε όταν η βιομηχανία τσαγιού Κεϋλάνης την ανέλαβαν πολυεθνικές εταιρίες, πριν 40 περίπου χρόνια. Τα κριτήριά τους και οι στόχοι για επιχειρηματική επιτυχία άλλαξαν την ποιότητα, την αυθεντικότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις και τη φρεσκάδα. Το τσάι Κεϋλάνης παρασκευαζόταν πια με πολλαπλά μείγματα  τσαγίων άλλης προέλευσης,πολλές φορές με μείγματα τσαγιού από διάφορες χώρες, ώστε να προσφέρουν ένα φθηνότερο προϊόν. Έτσι εμπορευματοποιήθηκε το τσάι, και αυτό οδήγησε σε μείωση της ζήτησης για τσάι Κεϋλάνης – που δεν ήταν ένα φθηνό εμπόρευμα. Όταν ο Merrill J. Fernando ξεκίνησε το ταξίδι του στο τσάι, πριν από σχεδόν 58 χρόνια, προσπάθησε να φέρει  πίσω στους καταναλωτές την ποιότητα στο τσάι, με τσάι Κεϋλάνης. Η επιλογή του να παραμείνει πιστός στο τσάι Κεϋλάνης, οδήγησε στο να αναγνωρισθεί ως το καλύτερο τσάι στον κόσμο, και η Dilmah επανεισήγαγε στους λάτρεις του τσαγιού την πρωτοποριακή ιδέα «κάνε την σωστή επιλογή για να τελειοποιηθεί και να συσκευάζεται το τσάι στον τόπο καταγωγής του».

Το Τσάι και οι Περιφέρειες Καλλιέργειας

Υπάρχουν τρεις κύριες περιοχές καλλιέργειας τσαγιού στη Σρι Λάνκα. Αυτές είναι οι καλλιέργειες τσαγιού σε χαμηλό υψόμετρο  μεταξύ της στάθμης της θάλασσας έως και 600 μέτρα όπου καλλιεργείται τσάι από βότανα, οι καλλιέργειες σε μεσαίο υψόμετρο που είναι από 600 έως 1.200 μέτρα και οι καλλιέργειες σε υψηλό υψόμετρο πάνω από 1.200 μέτρα. Η γεύση και το άρωμα του τσαγιού από κάθε περιοχή επηρεάζονται από τις ιδιαίτερες συνθήκες στις περιοχές αυτές.  Στο χαμηλό υψόμετρο καλλιεργούνται τσάγια τα οποία υπόκεινται σε μεγάλες περιόδους ηλιοφάνειας, ξηρών και κάπως ζεστών και υγρών συνθηκών, και παρουσιάζουν μια μπορντό-καφέ βύνη, και μαύρη εμφάνιση των φύλλων. Στο υψηλό υψόμετρο  περίπου 3.000 ποδιών καλλιεργούνται τσάγια που είναι εντελώς διαφορετικά – ανάλογα με την εποχή του χρόνου, όπου επηρεάζονται από τους ψυχρούς ανέμους και τις ξηρές και δροσερές συνθήκες, παράγοντας τσάι που είναι εξαιρετικά ελαφρύ, με πρασινωπούς-χρυσούς τόνους στο χρώμα.